fbpx

Luisterkind geboorteverwerking, waar is het voor?

Beste Miriam,

Ik zag op fb dat je de Geboorteverwerking module hebt gedaan van Luisterkind. Het triggerde iets in me en ik zou graag meer willen weten. Bijvoorbeeld waar het voor is en of het alleen voor baby´s is of ook voor grotere kinderen of volwassenen?

Groetjes,

Manon.

 

Beste Manon,

Ik vertel natuurlijk graag over Luisterkind Geboorteverwerking, ik geloof namelijk zelf dat een ieders zwangerschap en geboorte niet alleen onze eerste ervaringen zijn in dit leven, maar waarschijnlijk ook de meest invloedrijke.

Het eerste wat er vorm krijgt, nadat het eitje bevrucht is en de celdeling op gang gekomen is, is het hart. Inmiddels weten we dat het hart een electromagnetisch veld om zich heen heeft dat beïnvloed wordt door onze omgeving en de omgeving op zijn beurt beïnvloedt.

Deepak Chopra beschrijft in zijn boek Magical Beginnings, Enchanted Lives:

¨De vroegste componenten van het reuksysteem verschijnen zes weken na de bevruchting. Hoewel het niet mogelijk is om precies te beoordelen hoe snel en hoe goed een foetus geuren kan waarnemen, weten we dat een baby onmiddellijk na de geboorte in staat is, bekende geuren en aroma´s te identificeren.¨

Vanaf de twaalfde week worden de ledematen gevoelig voor tast en de ogen van de foetus zijn met dertien weken al goed ontwikkeld. Horen kan het vanaf ongeveer de éénentwintigste week.

En dan hebben we het nog niet gehad over hoe de moeder de foetus op emotioneel niveau beïnvloedt met de hormonen die zij via de placenta aan het kindje doorgeeft. Zowel gelukshormonen als stresshormonen komen bij het ongeboren kindje terecht.

We kunnen dus duidelijk stellen dat een ongeboren kindje een levend wezen is dat op zijn of haar eigen manier waarneemt; voelt, hoort, ziet, proeft en misschien wel ruikt.

Dit klinkt zo logisch, maar nog veel te vaak word er over ongeboren kindjes gepraat alsof ´ze er nog niet zijn´. Natuurlijk zijn ze er wel en hun aanwezigheid valt door de zwangere vrouw niet te negeren.

Ik ben er persoonlijk heilig van overtuigd dat kindjes in mama´s buik enorm veel meekrijgen van hun omgeving, van hoe moeder zich voelt en verhoudt tot anderen, hoe ze in het leven staat, eigenlijk alles. En kleine baby´tjes zijn nog zulke schone leien, ze staan nog zo open, dat alles direct hun onderbewustzijn in zakt.

De geboorte is in de meeste gevallen de eerste echte grote belevenis van het leven van een baby. Alleen mensen die zich écht hebben proberen in te leven in hoe deze ervaring zou moeten zijn, kunnen het zicht wellicht vaag voorstellen.

Het is de eerste overgang van het bekende, naar het onbekende, het kan pijnlijk zijn, intens is het zeker. Kun je je voorstellen om altijd vloeistof te hebben geademd en ineens droge, koude lucht door je keelgat te voelen stromen? Of om alles altijd te hebben waargenomen door het filter van je mama´s veilige, warme buik en ineens licht, geluid, geuren en aanraking direct te ervaren?

En nu hebben we het alleen gehad over natuurlijke, goed lopende geboortes en niet eens over geboortes die gecompliceerder zijn. Ziekenhuis, toeters en bellen, ruggenprik, oxytocine, keizersnede, couveuse… In veel gevallen kunnen deze zaken levensreddend zijn, maar ideaal kun je ze niet noemen.

Een trauma is een trauma wanneer dit als zodanig wordt ervaren door de persoon zelf. Dit maakt, dat wat voor de één een ingrijpende ervaring is met alle gevolgen van dien, voor de ander nauwelijks opgemerkt kan worden. Het is een kwestie van interpretatie, van hoe je iets ervaart, gebaseerd op je persoonlijkheid en je voorgaande ervaringen. Daarom geldt bij geboorteverwerking ook, dat wat voor de moeder als traumatisch is ervaren, dit voor het kind niet per sé zo hoeft te zijn en vice versa.

De zwangerschap en geboorte zijn de eerste stempels op iemands leven. Als deze op wat voor manier dan ook traumatisch zijn, uit dit zich in het dagelijks leven, tenzij het trauma verwerkt word.

De gevolgen van een geboortetrauma zijn heel uiteenlopend, maar enkele voorbeelden zijn:

  • huilbaby

  • onverklaarbare angsten

  • niet kunnen aarden

  • zich niet thuis voelen in het eigen lichaam

  • schaamte

  • het gevoel bij de verkeerde familie terecht te zijn gekomen, het gevoel geadopteerd te zijn

  • minderwaardigheidscomplex

  • onverklaarbare woede of verdriet

  • limiterende gedachten of overtuigingen

  • etc.

 

Ik, persoonlijk onderscheid 4 vormen van geboorteverwerking:

1. Voor baby´s die niet lekker in hun vel lijken te zitten.

2. Voor kinderen en volwassenen die om wat voor reden dan ook met hun geboortetrauma bezig willen.

3. Vrouwen met een kinderwens of zwangere vrouwen die hun eigen geboorteverhaal op willen schonen om met hun (toekomstige) kind van een schone lei te kunnen beginnen.

4. Moeders die de bevalling van hun kind als traumatisch ervaren hebben.

1. Geboorteverwerking voor baby´s.

Omdat ze geen andere uitingsvorm hebben dan door middel van gedrag en (schijnbaar) fysiek ongemak, kunnen baby´tjes heel veel baat hebben bij Luisterkind Geboorteverwerking omdat ze dan op een andere manier gehoord kunnen worden en in de energie bezig kunnen met het geboortetrauma een plekje te geven. Mijn ervaring is dat onrustige, huilerige, ontevreden baby´s door de afstemming veel rustiger en vrediger werden.

2. Geboorteverwerking voor kinderen en volwassenen.

Of bepaalde problemen uit het dagelijks leven iets te maken hebben met het geboortetrauma of niet, is meestal een kwestie van aanvoelen. Mensen die gewend zijn om iets verder de diepte in te kijken, kunnen vaak ook de connectie zien tussen het probleem en specifieke complicaties die bij de geboorte zijn ervaren. Denk bijvoorbeeld aan angst om alleen gelaten te worden bij iemand die na de geboorte direct de couveuse in moest of onzekerheid bij iemand die medisch geholpen moest worden om uit hun mama te komen (het gevoel het niet zelf te kunnen). Zo zijn er duizend en één voorbeelden.

3. Geboorteverwerking bij kinderwens of zwangerschap.

Soms kan een onderbewuste angst voor zwangerschap of geboorte, gebaseerd op eigen negatieve ervaringen, een gewenste zwangerschap in de weg zitten. Ook kan geboorteverwerking tijdens de zwangerschap helpen om angsten rondom de bevalling los te laten. Het aller belangrijkste is dat een moeder zo ontspannen mogelijk haar zwangerschap en bevalling ingaat en hierin kan geboorteverwerking een belangrijke rol spelen.

4. Geboorteverwerking voor moeders bij traumatische ervaringen tijdens de bevalling.

Bij geboorteverwerking kijken we niet alleen naar de geboorte van een persoon zelf, maar ook een moeder kan via deze weg traumatische ervaringen loslaten die ze opgedaan heeft tijdens de bevalling van haar kind. Helaas is de bevalling niet altijd wat we ervan verwachten en hoe dan ook, het is een heftige en ingrijpende ervaring waar een vrouw van alles aan over kan houden als het niet gegaan is zoals zij wilde. 

Belangrijk voor een prettige kraamtijd, maar ook daarna nog, zelfs al is het al jaren geleden, is om alle negatieve emoties rondom de bevalling los te kunnen laten. Hierdoor kan het lichaam weer ontspannen, ontstaat er ruimte, triggers worden opgelost en de weg wordt vrijgemaakt voor een eventuele volgende zwangerschap.

Dus kort samengevat: Luisterkind Geboortebegeleiding is voor iedereen die, om wat voor reden dan ook, behoefte heeft om met het verwerken en doorleven van het geboortetrauma bezig wil. 

 

 

Heb je ook een brandende vraag? Voel je dan vrij hem te stellen!

[wpforms id=”112″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *